قصر قباد
پنج شنبه 13 آبان 1400
بازدید: 5026
اطلاعات عمومی
نام سرپرست برنامه : سرکار خانم خدیجه صفری
نام برنامه :صعود به قصر قباد تعداد شرکت کنندگان : 15 نفر
تاریخ برگزاری برنامه :19/10/1399 وضعیت آب هوا: سرد نوع وسیله نقلیه : مینیبوس
اطلاعات قله
رشته کوه: زاگرس منطقه: کوار روستای بورکی جبهه صعود و فرود: جنوبی
ارتفاع مبدا حرکت: 1200 ارتفاع مقصد :2180 مسافت پیمایش رفت و برگشت: 9 کیلومتر
نوع مسیر: عمدتا پاکوب آنتن دهی مسیر :پوشش کامل مکالمه و دیتا
وجود چشمه : بلی پوشش گیاهی :گون، بادام کوهی
میزان سختی مسیر (براساس سیستم یوسمیتی): 3 از 5
اطلاعات دسترسی به قله
نام استان: فارس نام شهر :کوار نزدیک ترین روستا: بورکی
فاصله تا شیراز: 60 کیلومتر نزدیک ترین درمانگاه :درمانگاه بورکی
فرهنگ و زبان روستاییان محلی :فارسی دری
مهمترین ویژگی جغرافیایی منطقه کوار داشتن کوه های مرتفع و دره های فراوان با دیواره های صخره ای بلند است. درمیان کوههای کوار و در نزدیکی روستاهای بورکی و ارباب علیا، دیواره صخره ای همراه با غاری به دهانه کوچک و عمق تقریبی ۱۵ الی ۱۸ متر وجود دارد که از سقف و دیواره های آن قطرات آب در سه حوضچه تراشیده شده در سنگ می چکد. قصر قباد بر روی یک صفحه سنگی تسخیر ناپذیر که در بعضی قسمتها ارتفاع دیواره آن به بیش از ۵۰ مترمی رسد قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۲۲۰۰ متر است.
نکتۀ مهم و جالب دربارۀ قلعه یا قصر قباد کوار آن است که هیچ راه طبیعی برای دسترسی به آن وجود ندارد. کوه های شمال و شرق شهرستان کوار دره های فراوان با دیواره های صخره ای بلند دارند. چنین ویژگی طبیعی نواحی مذکور را به محلی برای ساخت قلعه و دژهایی برای در امان ماندن از یورش دشمنان در زمان های بسیار دور تبدیل کرده است.
مسیر باریکی در دیواره سنگی تراشیده شده و در بالای آن تونلی رو به بالا در دل کوه کنده شده که حدود ۱۰ متر طول دارد و کف آن راه پله تراشیده شده و در انتهای این تونل یک تونل دیگر به طول ۲۰ متر وجود دارد.
مساحت دشت بالای قصر قباد کوار حدود ۱۰ هکتار است که از هر طرف به پرتگاه عمیقی ختم میشود و در روی آن قلعه و چند آب انبار بصورت مخروبه وجود دارد.
برای رسیدن به قصر قباد کوار ناگزیر باید از جادۀ اصلی تا دامنه کوه حدود نیم ساعت پیاده روی داشت و از دامنه تا قله نیز حدود دو ساعت کوه پیمائی کرد. در میان این مسیر، چشمه ای با آبی زلال و خنک، راه پیمایان را می نوازد و گردشگران و کوهپیمایان می توانند خستگی دو ساعت راه پیموده شده را در سایه درختان و خنکی آب چشمه از تن به در برند، سپس به صعود به سوی این قلعۀ ساسانی که گفته می شود یادگار حاکمی محلی به نام قباد، در روزگار فرمانروایی ساسانیان است، ادامه دهند.
قصر قباد کوار بر بالای ارتفاعی که از هر سوی توسط پرتگاه های عمیق احاطه شده، بنا شده است. آنچه اکنون از محوطۀ قلعه باقی مانده، شامل مخروبه چندین اتاق مجزا و چند آب انبار که در دل سنگ تراشیده شده که تنها یکی از آب انبارها سالم مانده است.
در این تنگه چشمه ای به نام چشمه قلات وجود دارد، چشمه قلات غار کوچکی است که ارتفاع دهانه آن حدود ۲ متر می باشد و از سقف آن آب می چکد، ساکنان قدیمی قلعه، ۵ خمره سفالی به قطر داخلی ۴۵ سانتی متر و عمق حدود ۲۵ سانتی متر در زیر قسمتی که بیشتر قطرات آب می چکد در ساروج کار گذاشته اند و با لبه آنها شکافی برای سرریز آب درست کرده اند، آب خمره ها پس از جمع شدن، به حوضچه ای منتقل می شود.
گمان می رود در اعصار پس از اسلام نیز از این قلعۀ ساسانی به عنوان جایگاه دیدبانی دشت و مسیر عبوری بهره برده شده است. گفته می شود در زمان سلجوقیان از آن به عنوان قلعه ای برای استحکام و تقویت فرقه اسماعیلیان به رهبری حسن صباح و یارانش استفاده شده است.
مقر اصلی رهبر اسماعلیان، قلعه الموت در حوالی قزوین بود، اعضای فرقۀ اسماعلیه علاوه بر قلعه الموت در صدد تصرف قلعه ها و دژهایی بر می آمدند که در میان کوه های بلند و دره های صعب العبور قرار گرفته بودند و توان مقاومت در برابر حملۀ سپاه سلجوقی را داشتند، تا از این طریق موقعیت خود را در سراسر ایران تحکیم نماید. آنها قلعه ها و استحکامات نظامی که در گذشته احداث شده ولی در آن زمان خالی از سکنه و فراموش شده بود را شناسایی می کردند و در صورتی که دارای موقعیت مناسبی بودند، مرمت و بازسازی و سپس محل تجمع و استقرار افراد این فرقه می کردند، به نظر می رسد یکی از این قلعه ها قصر قباد یا قلعه قلات است.
گزارش برنامه
برنامه از ساعت 06:15 با سوار شدن اولین نفرات از ابتدای شهرک گلستان آغاز شد و در ادامه همنوردان در ایستگاههای مشخص سوار شدند. با عبور از مسیر به جاده ای خاکی رسیدیم که مینی بوس حدود 2 کیلومتر در این مسیر پیمایش کرد تا ساعت 08:30 به پای کوه رسیدیم. در همان مکان به مدت نیم ساعت بر روی سکوی سیمانی ساخته شده جهت صرف صبحانه نشستیم و ساعت 09:00 به سمت کوه راهی شدیم. در مسیر نیز گروههای کوهنوردی دیگری حضور داشتند. مسیرهای پاکوب متعددی وجود دارند که همگی در نهایت به هم منتهی میشوند. ساعت 10:30 به چشمه قلات رسیدیم که حدود نیم ساعت تا چهل و پتج دقیقه عبور از شیب بسیار تندی داشت که همنوردان با انرژی فوق العاده مسیر را بدون ذرهای خستگی به پایان رساندند. با ادامه مسیر ساعت 11:50 با عبور از تونل ساخته شده به بالای قلعه رسیدیم و از آب انبارها و بقایای ساخته شده باز دید کردیم و در همان مکان برای استراحت و صرف نهار توقف کردیم. پس از گشت و گذار و گرفتن عکس در بالای قلعه ساعت 14:40 به سمت پایین راهی شدیم و ساعت 17:15 به پایین کوه و محل توقف مینی بوس رسیدیم و به سمت شیراز راهی شدیم.
|
مرادی بورکی
|
29/11/1401 |
روستای بورکی یک روستای بسیاررر زیباست ک دارای جاذبه های دیدنی فوق العاده ای هست از جمله چشمه مهرنگار،قلعه قلات،سرسره(سد)بندی،و... بهتون پیشنهاد میکنم حتما در فصل پاییز به باغ های انگور این روستا سر بزنید..و البته از مردم مهمانواز مردم این روستا نگم که زبانزد است .. |
|